Selamat Datang ke laman #Padawanemas, depot maklumat terkini Simpanan dan Pelaburan Emas!

Di blog ini saya berkongsi nota² pengalaman perjalanan saya dalam mendalami ilmu Simpanan dan Pelaburan Emas khususnya di Malaysia.

Saya bekerja sendiri, seorang freelancer dalam industri Oil & Gas yang mengkhusus kepada pengendalian ROV (mesin dasar laut).

Dalam masa yang sama, saya juga seorang Priority Dealer Public Gold yang aktif sejak dari tahun 2016 dan berkongsi pengalaman dengan masyarakat umum di Malaysia untuk menyimpan emas fizikal.

Sila luangkan sedikit masa anda di blog ini. Saya sangat yakin, paling tidak ada satu posting yang ada kaitan dengan anda.

TAK PERLU MODAL BESAR NAK BELI EMAS

nak beli emas

Nak Beli Emas? Selalu saya dengar orang mengeluh bila nak beli emas sebagai simpanan. Ramai yang bersangka nak beli emas, kena ada modal besar. Kita bukan nak beli sampai berkilo², lainlah kalau ada duit banyak, silakan! Tapi, rata² rakyat marhaen saya rasa mungkin boleh menyimpan sekitar RM200-250 sebulan. Ini sebenarnya sudah cukup untuk beli 1...

EMAS KENA SST TAK?

emas kena sst tak

Ok, setelah suam sudah peralihan pucuk kepimpinan negara. Antara soalan yang juga bermain di kepala khususnya bagi penggemar emas; Emas kena SST tak? Kita baru saja selesai tempoh “tax holiday”, iaitu penukaran semula pencukaian barangan dari GST kembali ke SST. Baru² ini kerajaan mengumumkan bahawa emas TIADA SST. Rujuk extract...

HADIAHKAN DINAR SEBAGAI EMAS KAHWIN

emas kahwin

Kalaulah saya tahu dulu ada dinar emas, awal lagi saya beli untuk jadi emas kahwin Tapi biasalah, kalau nak berkalau ni macam² la boleh kan. Tapi saya berani kata mas kahwin dari emas fizikal akan bertahan lama walaupun anak sudah 5! Pengalaman saya dan ramai lagi sahabat saya, duit mas kahwin tak tahu pun ke mana perginya! Ada seorang sahabat...

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini