Arkib

  • Home
  • Kewangan
  • BISNES PASIF INCOME TANPA MODAL MESTI BEST KAN?
BISNES PASIF INCOME TANPA MODAL

BISNES PASIF INCOME TANPA MODAL MESTI BEST KAN?

Benarkah ada bisnes pasif income tanpa modal?

Kebiasaannya masyarakat kita bekerja makan gaji dan berusaha keras ke arah residual income optimum dengan cara;

  1. Cepat melangsaikan hutang (baik dan jahat)
  2. Pelbagaikan punca pendapatan

Dalam kuadran aliran tunai Robert Kiyosaki, tahap dewa berada di kuadran I. Ini tempat duit kita menjana pendapatan untuk kita. Taikun seperti Dato Tony Fernandes dalam kuadran ini.

Di mana kita sekarang?

Saya di kuadran S dan separuh kaki di kuadran B. Kenapa separuh? Kerana pendapatan pasif terjana masih tidak dapat mengatasi pendapatan aktif.

Sahabat saya berniaga pisang goreng, di awal perniagaannya beliau masih di kuadran S. Ini kerana, jika beliau tak berniaga, beliau tiada pendapatan. Kedua, beliau berniaga tanpa sistem.

Sekarang, beliau sudah di kuadran B sepenuhnya, kerana 1) Beliau sudah menyertai francais – perniagaan bersistem sudah tersedia 2) Beliau sudah ada pekerja – beliau boleh meninggalkan perniagaannya, pendapatan tetap masuk walaupun pendapatannya lebih berbentuk langsung/aktif

Ini hanya contoh mudah, sakit kepala sabahat saya ni hanya dia sajalah yang tahu.

Saya seorang ejen syarikat jualan emas fizikal Public Gold. Soalannya, apakah dengan menjadi seorang ejen kita ini dikira sebagai Pemilik Perniagaan?

Untuk saya, jawapan mudahnya: YA

Namun, untuk sepenuhnya dikatakan berada di dalam kuadran B kita perlukan masa. Siapa kata berniaga senang?

Benar Public Gold oleh dijadikan salah satu bisnes pasif income (dari komisen) dan tiada modal diperlukan untuk menjadi ejen emas (hanya belian emas dalam jumlah tertentu), namun untuk bisnes berkembang kita tetap perlu keluar duit dan masa, kan?

Namun, ia jadi mudah sikit kerana bersama Public Gold sudah ada sistem perniagaan

Berminat jadi ejen emas? silakan hadam dahulu ini dan hubungi saya.

Saya Syed Mustaffa, biasa orang panggil Mus saja. Saya seorang dealer aktif Public Gold yang tinggal di Semenyih. Saya boleh bantu dan guide anda untuk simpanan emas. Kalau berminat nak mulakan simpanan emas, boleh mula dengan pembelian emas 999 bernilai RM100 sahaja. Syed Mustaffa PG00057567

Leave a Reply

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini