• Home
  • Soalan Lazim Pelaburan Emas Public Gold

Soalan Lazim Pelaburan Emas Public Gold

Sepanjang banyak tahun menjadi dealer emas, dari soalan-soalan yang datang dari masyarakat saya kumpulkan (tidak mengikut turutan) soalan lazim Pelaburan Emas Public Gold..

  1. Public Gold ini sebahagian dari Public Bank?
    Tak. Public Gold tiada kaitan dengan Public Bank atau Public Mutual
  1. Emas Public Gold ini tulen kah?
    Emas 999 tulen. Boleh semak kad atau sijil ketulenan emas. Atau datang sendiri ke mana-mana cawangan Public Gold dan pastikan sendiri dengan densimeter
  1. Boleh ke beli emas Public Gold, adakah patuh syariah?
    Tanggungjawab kita yang muslim memastikan kepatuhan syariah khususnya bila berjual beli dengan barang ribawi (emas salah satu daripadanya). Namun, kita serahkan kepada ahlinya, Public Gold disahkan Patuh Syariah oleh Amanie Advisors
  1. Berapa harga emas hari ini?
    Harga emas berubah-ubah. Baca sini untuk keterangan lengkap mengenai paparan harga emas Public Gold
  1. Kalau saya beli 1 gram hari ini, berapa untung saya boleh dapat tahun depan?
    Bergantung kepada matlamat kita, yang penting sebelum beli emas kena tentukan dulu posisi kita. Ada masa beli emas pun tak untung. Apa pun, emas lebih sesuai sebagai aset pelaburan jangka lama.
  1. Saya nak jual semula emas, tapi tak tahu di mana
    Tempat terbaik jual semula emas adalah di tempat yang kita beli
  1. Kenapa ada beza harga dengan “pasaran semasa” (saya beranggapan masyarakat umum merujuk kepada spot price)
    Kita perlu faham yang semua syarikat jual emas, mahupun bank sekalipun mencari untung, jadi ada Premium over Spot, senang cerita mark-up.
  1. Kenapa harga beli (PG Sell) beza dengan harga jual semula (PG Buy)? Rugi lah saya.
    Memang dari zaman dahulu, perniagaan emas untungnya dari spread, iaitu beza harga beli dan jual. Yang penting kita perlu tahu bagaimana mahu mencari spread yang nipis/kecil supaya lebih cepat untung (jika mahu dijual semula)
  1. Gold Bar atau Dinar ini kena bayar zakat kah?
    Wajib bayar zakat untuk yang Islam bila cukup haul (setahun) dan nisab (85 gram). Rujuk terus laman web pusat zakat setempat cara kiraannya.
  1. Apa itu Gold Accumulation Program Public Gold, akaun emas digital kah (paper gold)?
    Tidak. Gold Accumulation Program (GAP) adalah satu kaedah simpanan emas fizikal yang kita boleh urus sendiri menggunakan app atau web, untuk jual, beli dan pajak.
  1. Ada perlindungan macam PIDM untuk GAP?
    Tiada kerana PIDM hanya lindungi deposit wang (sehingga RM250k). Emas fizikal dalam GAP dilindungi insuran dari syarikat Lonpac sehingga RM15 juta (dan dikemaskini)
  1. Macam mana saya nak tahu Public Gold ini bukan scam?
    Boleh semak di Alert List Bank Negara. Syarikat Public Gold sudah lebih 10 tahun bertapak di Malaysia. Syarikat seperti Pos Malaysia juga ada kolaborasi dengan Public Gold.
  1. Beli emas GAP ada komitmen bulanan? Apa itu 1 gram 1 bulan?
    Tiada komitmen, hanya perlu ada baki minima 1gram. 1 gram 1 bulan hanyalah konsep yang dipelopori seorang dealer Public Gold yang mana kita disiplinkan diri menyimpan emas berdikit-dikit dengan cara menyimpan 1 gram setiap bulan (beli sendiri atau SI bank)
  1. Kenapa ada GAP premium (cas tambahan) bila mahu keluarkan emas di cawangan?
    GAP premium cas tambahan dikenakan untuk cover kos-kos tambahan; logistik, insuran, dsb ke cawangan.
  1. Kenapa harga 1 gram lain-lain, ada tu, mahal sampai RM350, sedangkan harga GAP baru RM276/gram
    Ada 3 cara boleh beli emas dengan Public Gold, secara outright purchase, belian melalui akaun GAP dan juga Easy Payment Purchase (ansuran). Semuanya patuh syariah dan harga serta premiumnya pun lain²
  1. Macam mana nak jadi dealer (ejen) Public Gold? Apa kelebihannya?
    Belian emas sebanyak RM30k dalam 1 resit melayakkan seseorang itu berstatus dealer. Ada beberapa kelebihan jadi dealer, nak tahu struktur komisen dan lain² boleh baca sini. Follow FB Public Gold kerana setiap bulan pasti ada promosi dealer murah.
  1. Boleh kaya kah jadi dealer Public Gold?
    Boleh, jika itu yang anda impikan maka perlulah kerja keras. Saya kenal dan lihat ada ramai dealer emas Public Gold yang sudah hidup selesa, malah mungkin mencapai kebebasan kewangan mereka.

kemaskini: Nov 2020

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini