• Home
  • Umum
  • TAK KAYA PUN JADI DEALER EMAS PUBLIC GOLD
InUmum

TAK KAYA PUN JADI DEALER EMAS PUBLIC GOLD

Pernah kawan bertanya, kenapa kau jadi dealer emas Public Gold?

Sebagai seorang freelance di industri oil & gas, saya selalu berpegang kepada kata² mak “langit tak selalu cerah”. Jadi asalnya emas saya simpan sebagai bentuk tabung yang susah nak dibelanjakan.

Bila teringat balik, kisahnya bermula semasa pencarian maklumat mengenai emas fizikal.

Kalau pergi ke kedai banyak yang jual emas jongkong keluaran Eropah, malah ada juga keluaran tempatan. Harganya pun boleh berhenti jantung. Ketika itu kebanyakkannya bersaiz besar (20g dan 50g)

Saya bertanya dengan kawan² offshore. Masalahnya, bila sembang dengan mereka, ramai saja yang cerita ‘tersontot’ akibat join skim/MLM/scam bertopengkan emas.

Sehinggalah ada seorang kawan saya cerita mengenai Public Gold. Selidik punya selidik, dah lama rupanya syarikat tempatan ini bertapak di Malaysia. Ketika itu pun sudah hampir 7 tahun. Kenapa saya tak pernah dengar? Kalau Public Bank atau Public Mutual biasalah dengar.

Setelah yakin, saya pun beli 1 dinar dari mereka. Urusan sungguh mudah, transaksi online sahaja. Bila senang, terus ke cawangan untuk collection.

Dari situ baru saya tahu, kita boleh jadi dealer Public Gold. Ok juga, saya pun kerja freelance masa lebih fleksibel. Saya fikir, baik saya menulis dan bercerita mengenai logam berharga ini menurut pengalaman saya sendiri, maka lahirlah blog ini.

dealer emas public gold

Ada juga orang kata “acah-acah sharing je ni”.

Terpulanglah, kita hidup pun bukan lama, jika ada sedikit ilmu ini yang bermanfaat, saya dapat juga amal jariah. Pahala berterusan biarpun sudah putus nyawa.

Nak kaya jadi dealer emas Public Gold? Komisen 1% – 2% saja. Kalau beli emas segram, sekarang sekitar RM180+ per gram, komisen baru RM1.80. Tak kaya pun. Esok lusa mungkinlah, jika sudah tertulis itu rezeki saya.

Yang penting saya hanya terus kongsi cerita, dengan harapan masyarakat umum lebih celik dengan emas sebagai simpanan alternatif.

“Jangan biarkan skim menghantui anda”

padawanemas @Public Gold |PG00057567

2 Comments

Leave a Reply

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini