simpan usd atau emas

BRO, SIMPAN USD ATAU EMAS LAGI BAGUS?

Korang pernah jumpa kawan yang suka kumpul US Dollar? Mana lagi bagus, simpan USD atau emas..

Apa kata kita simpan saja dua². Duit atau emas hanyalah medium transaksi di atas muka bumi ini. Cuma, bila ada yang mahu jadikan US Dollar sebagai penyimpan nilai, ini yang kurang setuju.

Apa jua bentuk matawang, baik USD, GBP mahupun MYR sekalipun ianya hanya berupa kertas yang diperlakukan nilai. Bahasa teknikalnya, Wang Fiat. Bahasa mudahnya, kerajaan cakap kertas ni ada nilai untuk membeli. Kerajaan lingkup, duit pun lingkup.

Saya juga ada simpan US Dollar kerana sudah menjadi kebiasaan bila travel ke luar negara. Dulu pula kerap kerja di Turkmenistan, negara yang menggunakan US Dollar sebagai duit kedua. Masa saya pulang ke tanah air sekitar bulan Mac 2016, saya congak² ada juga kurang lebih USD500 dalam tangan hasil kumpul duit² balance.

Biasalah, masalah utama ada duit banyak; tangan mula gatal untuk belanja.

1 Dinar dalam gambar ini saya beli 21 July 2015. Masih lagi setia dalam dompet saya, tak dibelanjakan. Kalau saya guna pun mungkin ada klien yang mahukan stok emas cepat, maka saya dahulukan saja dalam pegangan saya.

Bagaimana 1 dinar ini mampu bertahan sebegini lama? Sebab mindset manusia terhadap logam ini; “Emas ialah barang berharga yang perlu disimpan rapi”

padawanemas @Public Gold |PG00057567

Leave a Reply

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini