AWAS SKIM EMAS DI MALAYSIA

Bila mana emas jadi popular, biasanya kenaikan harga mendadak kita akan lihat atau dengar banyak pula orang kena tipu skim emas di Malaysia

Emas adalah antara komoditi paling popular diketengahkan sebagai skim pelaburan atau scam. Ramai sudah kita dengar sudah terkena tipu, malah ada yang tidak juga serik² baik yang tua mahupun muda.

Sebenarnya, tak susah nak tengok ciri² yang ada dalam skim atau scam bertopengkan emas ini;

  1. Dijanjikan pulangan lumayan, selalunya keuntungan tak masuk akal ada yang mencecah 25% sebulan.
  1. Platform atau bisnes unit yang sangat hype disertakan dengan gimik dasyat.
  1. Tauke atau key personnel biasanya akan lebih menjaja kekayaan seperti tayang duit berbentuk kipas, baring di atas longgokan duit atau suka posing di depan kereta mewah.
  1. Menjaja elemen agama (Islam) dan juga semangat bangsa (Melayu)

Oleh itu, sebelum mahu join mana² pelaburan yang tak berapa mainstream dan anda ada sedikit sangsi, lihat dulu 4 perkara di atas dan bandingkan. Kalau saya memang terus tinggalkan, tapi jika masih berminat..

Anda boleh semak di Bank Negara Consumer Alert List untuk senarai kumpulan skim atau scam yang telah dikenalpasti sahih atau masih dalam pemerhatian.

Selain itu, jika anda ada facebook boleh layar group FB ponzi scheme alert in Malaysia untuk menyemak latar belakang syarikat pelaburan samada sahih atau tidak

Semoga kita semua dilindungi

padawanemas @Public Gold |PG00057567

Leave a Reply

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini