• Home
  • Umum
  • BERBALOIKAH KITA MELABUR EMAS ?
melabur emas
InUmum

BERBALOIKAH KITA MELABUR EMAS ?

Baru² ini saya ada mengeteh dengan seorang sahabat lama yang berniaga nasi kukus di Kulim. Beliau bertanyakan perihal melabur emas.

Saya berkongsi dengan beliau sejarah harga emas setahun, 5 tahun dan 10 tahun. Untuk simpanan logam kuning ini sehingga 10 tahun, harga emas mencapai peningkatan nilai sehingga 124%.

Jadi berbaloikah untuk kita melabur logam berharga ini?

Untuk saya, berbaloi. Jika dipuratakan, setahun peningkatan nilai sehingga 12.4%. Emas pula kalis inflasi, kekayaan itu dalam tangan sendiri.

Soalnya, sanggupkah seseorang itu menunggu lama dalam melabur emas bagi meraih keuntungan sebanyak itu? Kerana kebiasaannya orang akan membuat perbandingan pelaburan logam ini dengan ASB dan Tabung Haji.

Bagi saya, tidak kisah pelaburan itu diadakan untuk apa, yang penting kita sebagai pelabur harus tahu matlamat pelaburan kita untuk apa. Selepas itu baru tentukan bentuk pelaburan yang sesuai dengan diri sendiri. Saya sendiri ada beberapa portfolio simpanan dan pelaburan.

Duit juga perlu ada, saya selesa simpan di Tabung Haji kerana simpanan sudah dizakatkan, dan pulangannya juga sudah tentu dari aktiviti pelaburan patuh syariah.

Yang penting, self check dulu sebelum memulakan apa² pelaburan. Jangan nanti nak melabur tapi jadi melebur.

padawanemas @Public Gold |PG00057567

Leave a Reply

error: Hubungi saya jika anda perlukan content ini